Disclaimer

Hoewel Eye Connection de informatie op deze website met uiterste zorg heeft samengesteld en haar uiterste best doet deze informatie zo actueel, volledig en nauwkeurig mogelijk te houden, kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend. De informatie op deze website kan op enig moment worden aangepast en eventuele wijzigingen kunnen te allen tijde, met onmiddellijke ingang en zonder enige kennisgeving worden aangebracht.

Eye Connection is niet aansprakelijk voor technische of redactionele fouten of omissies die in deze website voorkomen, noch voor eventuele gevolgschade die het resultaat is van het gebruik, de presentatie, het ter beschikking stellen of het tijdelijk niet beschikbaar zijn van deze website.

Het auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de inhoud en vormgeving van deze website komt toe aan Eye Connection. Eye Connection is niet verantwoordelijk voor informatie, afbeeldingen of hyperlinks die door derden op deze website is of zijn geplaatst. Daarnaast is Eye Connection niet verantwoordelijk voor hyperlinks die verwijzen naar deze website vanaf externe websites.

Eye Connection garandeert  dat aan haar toegezonden E-mails of andere elektronische berichten die worden ontvangen binnen 24 uur worden verwerkt en beantwoord. Eye Connection aanvaardt  geen aansprakelijkheid voor gevolgen van het niet of te laat ontvangen of verwerken van mail en elektronisch berichten.

Blog

Downloaden illegaal? Wat mag wel of niet?

juli 10, 2018

Beste Lezer,

In Nederland is er al een tijdje een downloadverbod, waarmee downloaden vanuit illegale bronnen verboden werd gemaakt. Mag je dan met je internetverbinding nog wel downloaden vanuit andere bronnen?

Waar je vroeger voor eigen gebruik nog films en muziek mocht downloaden, is dit sinds 2014 verboden. Daarmee staan populaire downloadnetwerken als Usenet en BitTorrent nog meer ter discussie. Mag je deze nog wel gebruiken?

Let op.

Het antwoord daarop is simpel: dat mag zeker. De achterliggende techniek om met elkaar informatie uit te wisselen, is namelijk niet per definitie illegaal. Dat hoort nu eenmaal bij het vrije internet. Dat Usenet, BitTorrent en andere downloadnetwerken bomvol staan met illegale kopieën, dat is natuurlijk weer een ander verhaal. Daarom zijn alle Nederlandse providers verplicht om de populaire torrentsite The Pirate Bay te blokkeren.

Ondanks het misbruik zijn er ook legale mediabestanden op Usenet en BitTorrent te vinden. Denk aan software dat gratis gebruikt mag worden en klassieke muziek waarvan het auteursrecht is verlopen. Daarnaast gebruiken veel mensen Usenet als digitaal prikbord voor het uitwisselen van informatie.

Volgens onderzoeksbureau Telecompaper downloadt 27 procent van de Nederlandse bevolking weleens illegaal een film of muziekalbum, wat neerkomt op miljoenen mensen. Dit is niet aan te raden. Stichting Brein pakt regelmatig mensen aan die downloaden vanuit een illegale bron. Meestal komt het hierbij niet tot een rechtszaak, omdat er een schikking wordt getroffen.

Dit mag wel.

Er blijven gelukkig genoeg bronnen over die wel legaal zijn. Muziek kun je bijvoorbeeld downloaden via iTunes of Spotify, terwijl je voor series of films bij diensten als Netflix kunt zijn. Meestal betaal je hier een bedrag per nummer of album voor of zijn er maandelijkse abonnementskosten. En hiervoor is ook de wettelijke thuiskopieheffing in het lever geroepen, om de rechten van o.a. BUMA STEMRA af te kopen.

Ben je niet helemaal zeker of de bron legaal is? Gebruik dan je gezonde verstand, dan kom je er vaak al gauw achter. Als je muziek of een film gratis kunt downloaden, dan zit het vaak niet goed.

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk  door op de onderstaande Tweet, Like, Share knoppen te klikken, of schrijf hieronder als reactie een vraag over iets wat je nog graag zou willen weten, zodat wij en ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Indien je nog vragen hebt over dit onderwerp, stel ze in de ruimte” bericht” helemaal onderaan het blog bericht en  plaats dan de reactie.Hier kunnen jij en de mensen in je netwerk ook profijt van hebben.

Met vriendelijke groet,

Alice Scheerder

Er zijn nog geen reacties

Nog niemand heeft gereageerd op dit bericht.

Plaats een bericht