Disclaimer

Hoewel Eye Connection de informatie op deze website met uiterste zorg heeft samengesteld en haar uiterste best doet deze informatie zo actueel, volledig en nauwkeurig mogelijk te houden, kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend. De informatie op deze website kan op enig moment worden aangepast en eventuele wijzigingen kunnen te allen tijde, met onmiddellijke ingang en zonder enige kennisgeving worden aangebracht.

Eye Connection is niet aansprakelijk voor technische of redactionele fouten of omissies die in deze website voorkomen, noch voor eventuele gevolgschade die het resultaat is van het gebruik, de presentatie, het ter beschikking stellen of het tijdelijk niet beschikbaar zijn van deze website.

Het auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de inhoud en vormgeving van deze website komt toe aan Eye Connection. Eye Connection is niet verantwoordelijk voor informatie, afbeeldingen of hyperlinks die door derden op deze website is of zijn geplaatst. Daarnaast is Eye Connection niet verantwoordelijk voor hyperlinks die verwijzen naar deze website vanaf externe websites.

Eye Connection garandeert  dat aan haar toegezonden E-mails of andere elektronische berichten die worden ontvangen binnen 24 uur worden verwerkt en beantwoord. Eye Connection aanvaardt  geen aansprakelijkheid voor gevolgen van het niet of te laat ontvangen of verwerken van mail en elektronisch berichten.

Blog

Energie, weet waar je aan toe bent!!

november 22, 2022

Beste Lezer,

Flexibele marktprijs voor energie | Nieuw-Hollands Energiebedrijf

Veel bedrijven en huishoudens zullen uiteindelijk op variabele tarieven komen te zitten. Vaste contracten worden nagenoeg niet aangeboden, maar deze tarieven zijn doorgaans ook enorm hoog vanwege extra risico opslag.

Hiervoor is een oplossing, dit zijn EPEX contracten. Wat houden deze contracten nu precies en en waarom zijn dit voor deze tijd de meest interessante contracten.

Uitleg EPEX (Elektra) / TTF-Leba (Gas):

 Voorwaarde om voor een EPEX-contract in aanmerking te komen is dat je moet beschikken over een slimme meter. Heb je deze niet is het ook mogelijk om vanaf 1 Januari een EPEX contract af te sluiten. Echter zal hier dan wel een kleine opslag op de tarieven komen. Dit kan dus een overweging  zijn om een slimme meter alsnog aan te schaffen.

Bij een EPEX contract betaal je rond de 15e (bij sommige leveranciers iets eerder of later dan de 15e) van de maand een voorschot voor de maand daarop, bijvoorbeeld 15 December betaal je het voorschot voor Januari. Dit voorschot is meestal gebaseerd op het gemiddelde jaarverbruik van de laatste 3 jaar gedeeld door 36 maanden. In dit voorschot zijn zowel het verbruik als het tarief geschat.

Begin Januari krijgt de leverancier automatisch de energieverbruiken van de maand December. De verbruiken zijn normaliter geen discussie, die worden op afstand uitgelezen. De prijs wordt gebaseerd op basis van de ENDEX/APX (elektra) en voor gas op basis van TTF/LEBA De prijs is het gewogen gemiddelde van de energieprijs van de maand December gerekend over 24 uur per dag 31 dagen per maand afhankelijk van de maand natuurlijk.

De energieverbruiken maal het gemiddelde tarief bepaalt dan de energienota van de maand Januari. Uiteraard wordt hier het voorschot van af gehaald. Het kan dus zijn dat je wat moet bijbetalen of terugkrijgt.

 Feitelijk is het een jaarafrekening maar dan per maand. Het voordeel is dat de energieleverancier geen risico-opslag berekent t.o.v. het variabeltarief. Bovendien is een EPEX-TTF contract  maandelijks opzegbaar met inachtneming van 30 dagen opzegtermijn. Voordeel kan ook zijn dat wanneer de prijzen dalen zoals onlangs het gas deed je daar dan direct van profiteert. Uiteraard geldt dit andersom ook.

Een ander voordeel is dat wanneer de prijs dusdanig genormaliseerd is je het contract kunt “openbreken” om vervolgens de prijs vast te zetten voor 1,2 of 3 jaar.

Alleen bij kleinverbruik kan het een nadeel zijn  dat je in de wintermaanden per maand meer moet betalen, maar daar staat dan tegenover dat je in de zomermaanden minder hoeft te betalen. In de oude situatie had je daar geen last van immers je had twaalf dezelfde voorschotten en één jaarafrekening.

Er zijn apps die ook de dynamische prijzen laten zien, zo kun je wellicht beter op voordelige momenten je wasmachine, droger of andere zaken aan zetten.

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk door op de onderstaande Tweet, Like, Share knoppen te klikken, of schrijf hieronder als reactie een vraag over iets wat je nog graag zou willen weten, zodat wij en ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Indien je nog vragen hebt over dit onderwerp, stel ze in de ruimte” bericht” helemaal onderaan het blog bericht en plaats dan de reactie.Hier kunnen jij en de mensen in je netwerk ook profijt van hebben.

Met vriendelijke groet,

Alice Vdf Scheerder
085-2220597

Er zijn nog geen reacties

Nog niemand heeft gereageerd op dit bericht.

Plaats een bericht