Disclaimer

Hoewel Eye Connection de informatie op deze website met uiterste zorg heeft samengesteld en haar uiterste best doet deze informatie zo actueel, volledig en nauwkeurig mogelijk te houden, kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend. De informatie op deze website kan op enig moment worden aangepast en eventuele wijzigingen kunnen te allen tijde, met onmiddellijke ingang en zonder enige kennisgeving worden aangebracht.

Eye Connection is niet aansprakelijk voor technische of redactionele fouten of omissies die in deze website voorkomen, noch voor eventuele gevolgschade die het resultaat is van het gebruik, de presentatie, het ter beschikking stellen of het tijdelijk niet beschikbaar zijn van deze website.

Het auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de inhoud en vormgeving van deze website komt toe aan Eye Connection. Eye Connection is niet verantwoordelijk voor informatie, afbeeldingen of hyperlinks die door derden op deze website is of zijn geplaatst. Daarnaast is Eye Connection niet verantwoordelijk voor hyperlinks die verwijzen naar deze website vanaf externe websites.

Eye Connection garandeert  dat aan haar toegezonden E-mails of andere elektronische berichten die worden ontvangen binnen 24 uur worden verwerkt en beantwoord. Eye Connection aanvaardt  geen aansprakelijkheid voor gevolgen van het niet of te laat ontvangen of verwerken van mail en elektronisch berichten.

Blog

Hoe kun je cybercrime en cyberaanvallen voorkomen?

juni 29, 2021

Beste Lezer,

Wat is cybercrime? | Veldhuis Advies

Omdat het helaas teveel voorkomt op allerlei verschillende manieren, nog maar een blog hierover en omdat het veel informatie is de komende weken meer.

Maar liefst een derde van de mkb-bedrijven werd vorig jaar slachtoffer van cybercrime. Heb je als bedrijf je basisbeveiliging op orde, zowel op technisch als organisatorisch vlak? Dan ben je vele malen minder kwetsbaar. Wat zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime? En hoe kun je voornoemde basisbeveiliging realiseren en cyberaanvallen voorkomen?

Gegijzelde bedrijfsgegevens, stilvallende bedrijfsprocessen, gevoelige informatie die op straat ligt, reputatieschade, herstelkosten, privacyboetes: de gevolgen van cybercrime voor je bedrijf zijn moeilijk te onderschatten. En dat terwijl jaarlijks ongeveer de helft van de mkb-bedrijven te maken krijgt met cyberaanvallen. Een derde wordt daadwerkelijk slachtoffer, waarbij het gemiddelde schadebedrag ruim 60.000 euro is. 

Cybercrime: verschuiving van technische hacks naar social engineering

Er lijkt een verschuiving gaande van technische hacks naar social engineering, oftewel het realiseren van cybercriminaliteit door het verleiden of manipuleren van medewerkers. Waarschijnlijk komt dit doordat bedrijven hun technische beveiliging de afgelopen jaren flink hebben verbeterd.

Heb je je technische beveiliging niet op orde? Dan ben je laaghangend fruit voor cybercriminelen. Zijn je medewerkers niet genoeg geschoold en heb je geen goed beleid? Dan loop je groot risico slachtoffer te worden van social engineering. Oftewel: beide aspecten moet je op orde hebben. We schetsen in het Whitepaper basisbeveiliging eerst de meest voorkomende vormen van cybercrime en leggen daarna uit hoe je je basisbeveiliging op orde krijgt en zo cybercrime en cyberaanvallen kunt voorkomen. 

De meest voorkomende vormen van cybercrime

Dit zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime voor bedrijven:

Malware en virussen. Een virus is een stukje software dat zich nestelt op een computer en zich kan verspreiden naar andere computers. Malware (oftewel malicious software) is een verzamelnaam voor kwaadaardige software zoals virussen, wormen, Trojaanse paarden, spyware en adware.

 Phishing. Bij phishing, een steeds vaker voorkomende vorm van social engineering, vissen cybercriminelen naar gegevens. Vaak gebeurt dit per e-mail, maar het kan ook via WhatsApp, social media, sms (smishing) en telefoon (vishing). Criminelen doen zich doorgaans voor als een betrouwbare organisatie en zijn uit op gevoelige informatie zoals inlog- of bankgegevens.

 RansomwareRansomware is een virus dat je bestanden gijzelt door ze te versleutelen. Je krijgt de melding dat je slachtoffer bent van zo’n digitale gijzeling en moet dan losgeld betalen, meestal in bitcoins. Ransomware-aanvallen zijn big business voor criminelen en dus een groot probleem voor het bedrijfsleven. Het gemiddelde schadebedrag is bijvoorbeeld maar liefst 90.000 euro.

Hacking. Hacking is een verzamelterm en staat voor het ongeoorloofd inbreken in systemen of computers. Hackers kunnen daarvoor gebruikmaken van bijvoorbeeld poortscans, phishing en malware.

DDoS-aanvallen. Bij een DDoS-aanval wordt een website of internetdienst onbruikbaar doordat een netwerk van computers (een botnet) grote hoeveelheden verzoeken verstuurt, met als gevolg dat de servers overbelast raken. De slachtoffers zijn meestal grote bedrijven of overheidsinstanties, maar ook kleine bedrijven kunnen het doelwit worden. Motieven daarvoor kunnen onder meer afpersing en zakelijke geschillen zijn.

 

Wordt vervolgd met o.a tips!

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk door op de onderstaande Tweet, Like, Share knoppen te klikken, of schrijf hieronder als reactie een vraag over iets wat je nog graag zou willen weten, zodat wij en ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Indien je nog vragen hebt over dit onderwerp, stel ze in de ruimte” bericht” helemaal onderaan het blog bericht en plaats dan de reactie.Hier kunnen jij en de mensen in je netwerk ook profijt van hebben.

Met vriendelijke groet,

Alice Scheerder

Er zijn nog geen reacties

Nog niemand heeft gereageerd op dit bericht.

Plaats een bericht