Slamming en piraterij, hoe dan???!!!
Beste Lezer,
Na één belletje ongewild vastzitten aan een telefoonabonnement bij een andere provider. Het overkomt steeds meer MKB’ers: Dat is slamming. Wat kunt je hieraan doen?
Krijg je telefonisch een aanbieding voor een goedkoper contract? Wees dan alert. Eén keer ja zeggen is genoeg om vast te zitten aan een contract dat je helemaal niet wilt. Zonder dat je een handtekening hebt gezet.
Wat is slamming?

Ondernemers zijn het doelwit:
De ongewenste overname van de telefoonaansluiting door andere partijen kwam een aantal jaren geleden vooral voor bij consumenten. De laatste jaren neemt het aantal klachten van ondernemers binnen het MKB, fors toe. Sinds 2014 zijn consumenten beter beschermd door wetgeving en kan een nieuw contract pas tot stand komen als deze schriftelijk wordt bevestigd. Voor zakelijke gebruikers geldt dit vereiste niet en is mondelinge toestemming al genoeg.
Schade door slamming:
Lijnkaping is erg vervelend. Niet alleen kost het je tijd en moeite om van het nieuwe ongewenste contract af te komen. Je kunt ook te maken krijgen met financiële schade door overstapboetes en juridische kosten. ACM heeft daarom de markt onlangs nog expliciet gewaarschuwd voor slamming.
Wetswijziging:
Net als ACM (de Autoriteit Consument & Markt) en MKB brancheorganisaties, pleiten providers ervoor dat ook bij ondernemers een handtekening nodig is bij een overstap naar een andere telecomaanbieder. Hiervoor is echter een wetswijziging nodig. Tot dit moment zul je als ondernemer zelf goed moeten opletten.
Voorkomen:
De meest effectieve manier om een ongewenste overstap te voorkomen is simpel: Vraag goed uit met welke partij je te maken heeft. Is het echt een medewerker van KPN, Tele2 of andere aanbieder? Of iemand die zogenaamd namens een van deze partijen belt? Zeg geen ja of nee, hooguit ‘geen interesse’ of verbreek de verbinding. Bent je wel geïnteresseerd? Spreek dan heel nadrukkelijk uit dat je niet telefonisch instemt, maar eerst een voorstel per e-mail wilt ontvangen. Lees vervolgens dit voorstel goed door, het komt voor dat als je niet reageert op deze e-mail, je vervolgens toch overgezet wordt naar een andere partij.
Toch slachtoffer?
Bent je telefonisch misleid en slachtoffer van slamming?
- Stuur direct een brief of mail naar de nieuwe aanbieder bij wie je ongewild een contract hebt. In deze brief of mail eis je herstel van de aansluiting en de overeenkomst met de oude aanbieder. Verzoek tevens om de bevestiging dat je geen contract hebt met de nieuwe aanbieder. Gebruik hiervoor de voorbeeldbrief van ACM.
- Ondanks dat de oude aanbieder geen mogelijkheden heeft om de situatie ongedaan te maken, kunt je altijd contact opnemen met onze helpdesk. Na je melding wordt er in ieder geval een klacht doorgeven aan de nieuwe aanbieder met het verzoek om je klacht zo snel mogelijk op te lossen.
- Licht je tussenpersoon in wellicht kan hij/zij je helpen bij het begeleiden van de bovenstaande stappen.PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk door op de onderstaande Tweet, Like, Share knoppen te klikken, of schrijf hieronder als reactie een vraag over iets wat je nog graag zou willen weten, zodat wij en ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Indien je nog vragen hebt over dit onderwerp, stel ze in de ruimte” bericht” helemaal onderaan het blog bericht en plaats dan de reactie.Hier kunnen jij en de mensen in je netwerk ook profijt van hebben.
Met vriendelijke groet,
Alice Scheerder
Er zijn nog geen reacties
Nog niemand heeft gereageerd op dit bericht.
Plaats een bericht