Disclaimer

Hoewel Eye Connection de informatie op deze website met uiterste zorg heeft samengesteld en haar uiterste best doet deze informatie zo actueel, volledig en nauwkeurig mogelijk te houden, kan aan deze informatie geen rechten worden ontleend. De informatie op deze website kan op enig moment worden aangepast en eventuele wijzigingen kunnen te allen tijde, met onmiddellijke ingang en zonder enige kennisgeving worden aangebracht.

Eye Connection is niet aansprakelijk voor technische of redactionele fouten of omissies die in deze website voorkomen, noch voor eventuele gevolgschade die het resultaat is van het gebruik, de presentatie, het ter beschikking stellen of het tijdelijk niet beschikbaar zijn van deze website.

Het auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de inhoud en vormgeving van deze website komt toe aan Eye Connection. Eye Connection is niet verantwoordelijk voor informatie, afbeeldingen of hyperlinks die door derden op deze website is of zijn geplaatst. Daarnaast is Eye Connection niet verantwoordelijk voor hyperlinks die verwijzen naar deze website vanaf externe websites.

Eye Connection garandeert  dat aan haar toegezonden E-mails of andere elektronische berichten die worden ontvangen binnen 24 uur worden verwerkt en beantwoord. Eye Connection aanvaardt  geen aansprakelijkheid voor gevolgen van het niet of te laat ontvangen of verwerken van mail en elektronisch berichten.

Blog

Wat is malware en welke soorten zijn er?

november 10, 2020
Malware - Wikipedia

Van virussen tot wormen en van ransomware tot spyware: in welke vorm malware ook verschijnt, een infectie is altijd schadelijk voor je bedrijf. Om beter grip te kunnen krijgen op deze schadelijke software, leg ik je uit wat malware precies is, welke soorten er zijn en hoe je een infectie kunt voorkomen.

Malware: betekenis en definitie

Malware is een samenstelling van ‘malicious’ en ‘software’, oftewel kwaadaardige software. Het gaat om een stuk code dat is geschreven met het doel om gegevens, netwerken of hosts te stelen, beschadigen of verstoren. 

Meestal wordt malware gemaakt door (groepen) hackers om geld te verdienen. Maar het kan ook worden ontwikkeld om ergens tegen te protesteren, om de security te testen of als oorlogswapen, getuige de Amerikaanse worm Stuxnet die het Iraanse atoomprogramma schaadde. Malware kan door de makers zelf worden verspreid, maar ook worden verkocht via het dark web. De makers van de ransomware LockBit – waar veel Nederlandse bedrijven de laatste tijd door zijn getroffen – verkopen hun malware bijvoorbeeld aan anderen en strijken zelf 30 procent van de opbrengsten op.

Verschillende soorten malware

Dit zijn de meest voorkomende soorten malware:

Virussen. Computervirussen zijn de moeder aller malware: in de jaren veertig werden ze bedacht, in de jaren zeventig al gesignaleerd in de praktijk. Net als echte virussen hebben ze een gastheer nodig: virussen hechten zich aan schone bestanden en kunnen andere schone bestanden infecteren, waardoor ze zichzelf kunnen verspreiden. 

Wormen. Wormen kunnen net als virussen functionele kopieën van zichzelf genereren. Maar waar een virus een hostbestand nodig heeft, zijn wormen zelfstandige stukjes software die zich zonder hostprogramma of menselijke hulp kunnen verspreiden. 

Trojaanse paarden. Trojaanse paarden vermommen zich als legitieme software of zitten daar in verstopt. Vaak opereren ze volledig onder de radar en zetten ergens een achterdeur open om een andere malwaresoort binnen te laten.

Ransomware. Ransomware gijzelt je bestanden door ze te versleutelen óf jou buiten te sluiten van je eigen systeem. Na betaling van het losgeld (meestal in bitcoins) krijg je een ‘sleutel’ om je bestanden te ontgrendelen.

Spyware. Spyware is kwaadaardige code die zich stilletjes op de achtergrond van jouw systeem nestelt en gevoelige informatie doorsluist, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of surfgedrag.

Adware. Adware sluipt in je computersysteem en toont je advertenties, meestal in de vorm van pop-ups. Het is lang niet altijd kwaadaardig met het oog op het stelen of beschadigen van data. Het kan echter je security ondermijnen, waardoor het voor andere malware makkelijker is om binnen te dringen.

Bots. Bots, een afkorting van internet robots, zijn wormachtige programmaatjes die zichzelf kunnen verspreiden. Zijn ze eenmaal in je computersysteem gekropen, dan verbinden ze met een server. Die server stuurt een heel netwerk van geïnfecteerde computers aan, oftewel een botnet. Botnets worden bijvoorbeeld gebruikt voor DDoS-aanvallen, bitcoin mining of het verzamelen van wachtwoorden.

Deze zeven soorten vormen het gros van alle malware-incidenten. Af en toe duiken er wat zeldzamere soorten malware op, zoals rogue software, scareware, crimeware en wipers.

Volgende week hoe voorkom je malware.

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk door op de onderstaande Tweet, Like, Share knoppen te klikken, of schrijf hieronder als reactie een vraag over iets wat je nog graag zou willen weten, zodat wij en ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Indien je nog vragen hebt over dit onderwerp, stel ze in de ruimte” bericht” helemaal onderaan het blog bericht en plaats dan de reactie.Hier kunnen jij en de mensen in je netwerk ook profijt van hebben.

Met vriendelijke groet,

Alice Scheerder

Er zijn nog geen reacties

Nog niemand heeft gereageerd op dit bericht.

Plaats een bericht